Scutire de TVA pentru cotizatiile platite organizatiilor profesionale

Codul fiscal si normele metodologice prevad ca sunt scutite de TVA fara drept de deducere prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filnatropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care acesta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.
 
            In acest sens:
a) cuantumul cotizatiilor este stabilit de organul de conducere abilitat, conform statutului propriu al organizatiilor fara scop patrimonial;
b) activitatile desfasurate in favoarea membrilor in contul cotizatiilor incasate in baza art. 21 alin. (1) lit. a) din Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, cu modificarile şi completarile ulterioare, de catre camerele de comert, sunt scutite de taxa.
 
Astfel, scutirea de TVA se aplica pentru prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop lucrativ care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, doar in situatia in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.
 
Pentru mai multe detalii cu privire la servicii de contabilitate, evaluari de bunuri si audit financiar sau pentru servicii de expertiza contabila, este important sa apelati la o firma de contabilitate specializata, care sa va ofere cele mai bune sfaturi.inscrieti-va la newsletter!
Inscrieti-va pentru a fi la curent cu noutatile!